PRESS INFO

U nedjelju 2. 5. predstavljena je kandidacijska lista Možemo! Pazin za Gradsko vijeće Grada Pazina.

Nosteljica liste, a ujedno i kandidatkinja za gradonačelnicu Pazina, Suzana Jašić rekla je kako se pored nje i zamjenika gradonačelnice Dragana Družete, na listi nalazi još 11 motiviranih osoba različitih dobnih skupina i struka koji rade i djeluju u području gospodarstva, odgoja i obrazovanja, kulture, sporta i civilnog drušva: Enna Peroš, Jelena Pacijent, Tanja Grubiša, Nikša Peroš, Mirnes Mujić, Iva Bakarčić, Goran Farkaš, Luka Finderle, Marina Udovičić, Petar Gojtanić i Kristian Pacijent.

Prisutni kandidati i kandidatkinje kratko su se predstavili i zaključili kako ih ujedinjava briga za prirodu i grad, i želja da se u Pazinu kvalitetnije živi i radi, što su pretočili u program koji predstavljaju javnosti. Na web stranicama www.mozemopazin.hr, osim njihovih biografija, objavljen je i program: “Nama je stalo. Glava, srce i ruke za Pazin!”, te pozivaju građane da se informiraju, upoznaju s njihovim biografijama i programom i donesu informiranu odluku.

Osnova programa Možemo! Pazin temelji se na zaokretu dosadašnjeg pristupa i načina funkcioniranja grada. Naime, Pazin odumire i pretvara se u pasivno trgovačko središte, a dosadašnjem upravljanju krajnji je domet kratkoročno pretvaranje prihoda od prodaje nekretnina u beton i asfalt bez ikakve dugoročne vizije stvarnog razvoja i napretka. Gospodarstvo i život u Pazinu su na autopilotu.

Ključni preduvjet da se Pazin razvija i napreduje jes jačanje gospodarstva i ostalih društvenih djelatnosti koje stvaraju radna mjesta i dodanu vrijednost. Da bi se to ostvarilo, potrebno je sadašnjim i budućim poduzetnicima, stručnjakinjama, kreativcima i ostalima Pazin učiniti privlačnijim za život, poslovanje i stvaranje, stoga je potrebno potencirati obrazovanje i kvalitetu života. To će sprječavati iseljavanje i Pazin učinit privlačnijim za doseljavanje. Rastom kvalitetnog gospodarstva s naglaskom na zelenu i digitalnu tranziciju,  stvaraju se i prihodi i uvjeti za sve ostalo pa je, u kombinaciji s EU fondovima, moguće kvalitetno razvijati infrastrukturu, komunalije, socijalne usluge, reakreativne i kulturne sadržaje. 

Ulagat ćemo u zelenu infrastrukturu i brinuti o okolišu, Potoku, Jami, urbanim stablima i drvoredima, zelenim površinama. Djelotvornije ćemo gospodariti otpadom. Razvijat ćemo gradsku stambenu politiku. Poticat ćemo kulturne sadržaje i produkciju i osloboditi kretivni potencijal grada. Kvaliteta života na području svakog naselja Pazinštine jednako je važna”, poručili su iz Možemo! Pazin. :

Namjera je potpuno otvoriti financije Grada i gradskih tvrtki prikazane na razumljiv način kako više ne bi bilo sivih zona te izgraditi povjerenje između Grada i građana temeljnom na dijalogu, slobodnoj kritici, aktivizmu i suradnji, neovisno o političkom (ne)opredjeljenju. Pazin će ponovo biti grad koji živi i grad koji slobodno diše.