Mi smo grupa aktivnih građana i građanki koji žive u Pazinu (profesorice, poduzetnici, obrtnice, kulturnjaci, radnici, učenice), koji dijelimo slične vrijednosti i koje smo prepoznali u Političkoj platformi Možemo!. To je pokret nove politike, jedine dugoročno održive: proaktivne, odgovorne i poštene, okrenute prema čovjeku, društvu i okolišu.

LJUDI

Koordinatorica inicijativne grupe je Suzana Jašić (dipl. politologinja, aktivistkinja i obrtnica), ujedno i jedna od inicijatorica Platforme Možemo! na nacionalnoj razini, najaktivnija vijećnica u proteklom sazivu Gradskoga vijeća, a članovi i članice inicijativne grupe, između ostalih, su i: Dragan Družeta (građevinski poduzetnik i aktivist), Enna Peroš (prof. informatike i sportašica), Jelena Pacijent (informatičarka i obrtnica), Goran Farkaš (glazbenik i ekološki aktivist), Marina Udovičić (maturantica pazinske gimnazije i aktivistkinja), Iva Bakarčić (komercijalistkinja, poduzetnica), Nikša Peroš (radnik i glazbenik), Dunja Pejić (mag. turizma i kulturne industrije, poduzetnica).

Tijekom posljednjih tjedana iskazana nam je podrška velikog broja ljudi te poručujemo kako je Pazin spreman na promjene.

GRAD

Nezadovoljni i nezadovoljne smo stanjem u gradu koji je nekad živio punim plućima i koji se nije bojao biti drukčijim. U gradu vlada apatija, nezadovoljstvo, pa i strah od javnog izražavanja stava ili nezadovoljstva. Ne zna se na koji se način donose odluke o projektima, ni kako oni izgledaju, a javnost se uključuje samo formalno, bez stvarne želje da se s građanima i građankama komunicira, raspravlja i dogovara.

Primjer takve politike je i ovo šetalište na kojem se, prema projektu kojeg je Grad planirao kandidirati na EU fondove, kroz 60 riječi planira sječa svih 70 stabala, bez stručne analize i otklanjanja uzroka bolesnih stabala – a to je njihovo krivo održavanje. U prijevodu, mogu oni zamijeniti stabla i šetalište, ali ako se ne promijeni način rada, sve će biti isto i gore.

Grad je pun “flastera”, ad hoc projekata, pa se tako u 12. mjesecu 2020., dakle u godini pandemije i krize, odlučilo da su prioritet novi kafić i Park velikana, za što se najprije planiralo 3 milijuna kuna, a potom je u dva mjeseca projekt narastao na 4 milijuna kuna, koji će se uzeti iz gradskog proračuna. U isto vrijeme pada strop u zgradi Donjeg vrtića, što se pokušalo zataškati.

Gradom se, dakle, upravlja netransparentno, daleko od očiju zainteresirane javnosti i bez dugoročne vizije, a projekti kojima se maskira takva politika razbuktavaju se u izbornoj godini kad bageri i pile rade samo za jednu stvar – reizbor onih koji su doveli do takvog stanja kako bi i dalje vladali Gradom i gradskim tvrtkama kroz političku stranku koja vedri, oblači, štiti i kažnjava. Stoga je Grad i gradske tvrtke potrebno prozračiti kroz potpunu transparentost, stručnost i odgovornost spram građana, korisnika i javnosti.

KAMPANJA

Rješenja koja ćemo ponuditi kroz program koji izrađujemo bit će usmjerena na promjenu modela upravljanja gradom i na razvojne politike koje će društveno, gospodarski, urbanistički unaprijediti grad i kvalitetu života i okoliša.

Možemo! Pazin je od jučer na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu, a uskoro će biti izrađene i web stranice na kojima ćemo objaviti program i predstaviti naše kandidate i kandidatkinje.

Pozivamo građane i građanke s područja Pazinštine koji nas prepoznaju kao poduzetne, aktivne i poštene ljude, da nam se pridruže kako bismo zajedno zaokružili izborni program budućeg upravljanja Gradom Pazinom, kako bismo zajedno odabrali najbolje ljude za listu i kandidata ili kandidatkinju za gradonačelničko mjesto i kako bismo zajedničkim radom u kampanji pokazali da Pazin može doći do dugoočekivane političke promjene.

Grad za nas nije kulisa, već živi organizam koji postoji zbog građana i građanki i koji treba biti najbolje od onog što mu živuće generacije u tom trenutku mogu pružiti. I zato svi mi moramo i Možemo! bolje.

Odgovornost je na svakome od nas jer svatko može učiniti nešto.